Patrícia přivezla z Mostu zlato – Pohár ČKS

11 února, 2024

V sobotu 10.2.2024 se v Mostu konal závod Poháru Českého krasobruslařského svazu, druhé nejvyšší soutěže v krasobruslení České republiky. Barvy klubu VSK Technika Brno zde v juniorské kategorii reprezentovala Patrícia Elisabet Černíková.

Patrícii se zřejmě v Mostu daří vždy, protože se jí tam v letošním roce podařilo, stejně jako vloni, zlepšit si své osobní maximum. Za provedení všech prvků, které jsou samostatně hodnocené rozhodčími, obdržela bonusové bodové hodnoty. Své maximum o pár setinek pozvedla na 49,16 bodů a získala tím svoji letošní již třetí zlatou medaili. Položili jsme Patrícii několik otázek a vy si nyní můžete přečíst, co jsme se dověděli.

Foto: Iveta Sára Sahulová @iveta.fenix

Svým úspěšným vystoupením na letošní Velké ceně Mostu jste se probojovala na vedoucí pozici žebříčku Poháru Českého krasobruslařského svazu. Nikdo teď není v soutěži lepší. Co to pro Vás znamená?

Z každého dobře provedeného výkonu mám příjemný pocit. Abych ale byla upřímná, žebříček a pozici v něm si vůbec nehlídám. Na druhou stranu moje mamka, ta jistě přesně zná moje umístnění

Zdá se, že Vás i v juniorském věku krasobruslení stále baví. Jak toho lze dosáhnout?

Krasobruslení koluje v mých žilách. Je to jako když se zamilujete. Nemůžete bez toho být, i přestože Vás to občas stojí hodně námahy. Led je láska na celý život.

Foto: Iveta Sára Sahulová @iveta.fenix

Poradíte rodičům malých dětí, co dělat nebo naopak nedělat, aby pomohli svým dětem najít v krasobruslení to, co znamená pro Vás?

To je těžká otázka. Je krásné, když rodiče podporují své děti ve sportu nebo i v jiných aktivitách. V žádném případě není dobré své dítě srovnávat a vyčítat mu, že se mu něco nedaří. Ať si najde svoji vlastní cestičku, byť trochu delší a tím pádem i pomalejší. Rodiče, mějte radost z každého malého pokroku.

Foto: Iveta Sára Sahulová @iveta.fenix

Krasobruslení je náročný sport. Pro složitost pravidel krasobruslení v Evropě a v ČR dobře rozumí poměrně málo lidí. Co by mohlo pomoci, aby krasobruslení bylo v ČR tak populární, jako například v Japonsku?

Myslíte, že pravidla krasobruslení jsou složitá? Řekla bych, že jsou procházkou růžovým sadem, ve srovnání například s uměleckým in-line bruslením. Možná by se krasobruslení dostalo do širšího povědomí častějšími televizními přenosy a také krasobruslařskými vystoupeními na hokejových utkáních.

Foto: Iveta Sára Sahulová @iveta.fenix

Říká se, že trenéři krasobruslení a krasobruslaři nestárnou. Čím by to mohlo být?

Jejich vášeň je udržuje mladé. Proto i já sama jsem absolvovala kurz trenéra.

Foto: Iveta Sára Sahulová @iveta.fenix

Znáte poloměr žlábku na svých čerstvě nabroušených bruslařských nožích? Pokud ano, prozradíte, kolik milimetrů to je?

Poloměr žlábku jistě zná pan Žilka. Já znám zvuk čerstvě nabroušeného nože řezajícího led při jízdě v hraně.

Ta zmíněná osoba, to jsem přece já! Teď nevím, jestli to brát jako docela obratný vtip nebo jestli se mi podařilo svoji identitu tak dobře zastřít. Mimochodem, je to 14.3 mm.

„Docela obratný vtip.“ Ráda se v technických věcech spoléhám na odborníky.

Foto: Iveta Sára Sahulová @iveta.fenix

Pravděpodobně se Vám už také někdy stalo, že se vám v jízdě nedařilo. Máte nějaký trik, jak se s takovou situací vyrovnat v průběhu jízdu a po ní?

„Fake it till you make it.“ Ano, jistě se mi to stalo. Na závodech jsem skočila dvojitý Lutz a dopad nebyl, jaký jsem trénovala. Okamžitě jsem přidala dramatické ruce a z nepovedeného výjezdu byl skok s plusovým hodnocením. Jednou jsem v jízdě spadla třikrát. Ze třetího pádu mám fotku, kde se dívám na trenérku s otázkou v očích: „Má to ještě smysl?“ Vždy a ve všem má cenu vstát a jít dál.

Pohár ČKS poběží dalšími závody do dubna 2024, kdy proběhne Velká cena města Prostějova. Plánujete účast v některém z dalších závodů?

Kdybych mohla, jela bych na všechny závody. Žel tuto sezónu mě čeká už jenom závod v Kuřimi. Věnuji se teď i jinému sportu, který bude vyžadovat moje plné nasazení.

Foto: Iveta Sára Sahulová @iveta.fenix

Ten druhý sport nemůžeme nechat utajený. Na současné brněnské krasobruslařské scéně vídáme postavičky, kterým jde kromě krasobruslení i nějaký další sport. Třeba Anička Cerovská je skvělá v atletice a naší Johance zase jde velmi obstojně plavání. Takže neodbytná otázka: Jaký je Váš “jiný” sport a kde Vás při něm uvidíme?

Moje druhá sportovní láska je umělecké in-line bruslení. Bydlím v místě, odkud není jednoduché dojíždět na led. I když gymnázium mě plně podporuje a umožňuje mi individuální studijní plán. Moje umělecké in-line bruslení je pro mě taková náplast na ránu. Výhodou je, že k tomu není potřeba ledová plocha. Kde mě uvidíte? Opravdu doufám, že na Mistrovství Evropy v Portugalsku v létě 2024.

Tak na to se budeme těšit! Děkuji za rozhovor a přeji mnoho dalších úspěchů a radosti.